Regelmatig versturen we een mailing over onze activiteiten en met nieuws op het gebied van creativiteit.

Deze blog is de nieuwsbrief van januari 2020.

Wil je de nieuwsbrief rechtstreeks in je mailbox? Meld je dan aan door je naam en e-mailadres in te vullen onderaan deze webpagina.

De kop is er af, de eerste maand van het nieuwe jaar zit er al weer bijna op. COCD heeft de eerste creatieve sessies van 2020 achter de rug en in februari starten de opleidingen met open inschrijving. 

Hoe staat het met jouw goede voornemens? Zijn ze in de eerste weken verder ontwikkeld of heb je ze geparkeerd voor later dit jaar? Hoe dan ook, verandering komt pas als je je voornemens of plannen omzet in actie. In actie komen is vaak het moeilijkst. En ook gaandeweg kom je obstakels tegen en zal het niet altijd gaan als verwacht. Je creatieve mindset helpt je -juist dan- om in opties te blijven denken en de meest kansrijke oplossing te selecteren. Met lef. Zodat je in december kunt zien hoe je het verschil hebt gemaakt. Met trots.

In deze nieuwbrief kijken we terug op de eerste Mystery Mindcamp in Nederland en vertellen we je over onze heidag. Daarnaast zetten we één van de COCD opleidingen in de ‘spotlight’: het Applied Creativity Advanced Program. Begin maart start de 39e editie van deze unieke opleiding. En uiteraard is er aandacht voor het jaarlijkse COCD event. Op 9 april organiseren we weer een dag vol inspirerende workshops. En hebben we een interessante keynote speaker uit de V.S. weten te strikken.

Ik wens je veel leesplezier en succes met het realiseren van je plannen!
Conny van der Wouw

Mijn vriendin en ik gingen op Mystery Mindcamp. Wat is dat? Ik had geen idee, maar Branko Broekman was mede organisator, dus wie weet hoe leuk. 

En inderdaad het was een “low-risk, high return event” -kom daar eens om- “where you can come to play, learn and connect for a few hours”. Best veel mensen deden mee. Dus voor we ’t wisten hadden we een groepje gevormd met een leuke Amstelveense Engelse die Nederlands sprak met een Duits accent en chief awareness and consciousness coach is, een vreselijk grappige Kazachstaanse en nog een internationale dame waarvan ik alleen de voornaam weet. 

We kozen een “moonshot”, iets far aways om over te dromen zoals “good health and wellbeing”, vertaalden dat in een vraag “it would be great if”.. al kennismakend en lopend langs de flamengo’s en lepelaars van Artis naar Micropia. Daar verzonnen we een oxymoron (schijnbare tegenspraak) en liet ieder zich door het museum inspireren hoe de natuur een oplossing geeft op de vraag. Ik was nog nooit in Micropia geweest, leuk om er op deze manier te zijn. 

Heel leuk vond ik de borrel achteraf omdat ik aan de klets raakte met een vrouw die een psychosesimulator had gemaakt waar politieagenten hulpverleners en God weet wie kunnen ervaren hoe het is. Gebaseerd op onderzoek en ervaringsverhalen. En zo waren er nog meer mensen met interessante verhalen. Kortom mocht ’t weer eens zijn, dan is het wel een aanrader! 

 – Ernee ten Anscher

Mystery MindCamp, member of the global MindCamp group, is an innovation and creativity pop-up bringing a mind blowing experience. It is a new way of reaching into and engaging with communities around the globe.

Mystery Mindcamp is a low-risk, high-return event where you can come to play, learn, and connect for a few hours. Each Mystery MindCamp event is unique and different. It’s a mystery, meaning you won’t know what’s in store till you walk through the door.

Wij verwachten dat er een tweede editie komt. En zodra we weten wanneer, delen we dat natuurlijk met jullie. 

Wat beter dan een verwandeling op de hei om COCD’s focus voor 2020 aan te scherpen?

In de frisse januarizon hebben we nagedacht over hoe de komende jaren het creatieve gedachtegoed verder te ontwikkelen en verspreiden.

Eén van de dingen die hoort bij het goed laten landen van de nieuwe organisatie is het ontwerpen van een nieuwe huisstijl. Dat is voor later dit jaar. En dan laten we jullie ook weten wat de nieuwe titels van Branko en Conny zijn.

RESERVEER 9 APRIL IN JE AGENDA OM TE VERBINDEN EN TE ZEKEREN MET:

  • een boeiende keynote speaker
  • meerdere inspirerende workshops
  • ervaring en het delen van kennis
  • creativity passionates

Het is een jaarlijkse traditie dat COCD een dag organiseert waar je je lekker kunt onderdompelen in creativiteit en zinderend van inspiratie weer vandaan gaat. Dit jaar krijg je de kans op 9 april!

Thema van het 2020 event is ‘verbinden en zekeren’. Beeldend symbool voor dit thema is de karabijnhaak. Schijnbaar simpel en tegelijkertijd zo veelzijdig inzetbaar. Om punten te verbinden waarlangs je veilig je doel bereikt. Om te zekeren als je even een break nodig hebt. Of om het tempo aan te passen aan wat nodig is. Net als bij klimmen zijn tools handig bij het toepassen van creativiteit. En net als bij klimmen leer je het meest van het geregeld toepassen. Om het onder de knie te krijgen. Je vaardigheden te scherpen. Je creatieve mindset aan te zetten.

‘Verbinden en zekeren’. Ongetwijfeld heb je zelf nog meer beelden en ideeën rond dit thema. Op 9 april kun je ze delen met andere creatieve denkers.

Keynote speaker op 9 april is dr. Roger Firestien. Dr. Firestien heeft meer mensen opgeleid om het creatieve proces te faciliteren dan wie dan ook ter wereld. Hij is senior faculteitslid bij het International Center for Studies in Creativity (ICSC), President of Innovation Resources Inc. en partner bij The Camp: Where problems become possibilities.

Tijdens het COCD event neemt Roger Firestien je mee in zijn verhaal over toegepaste creativiteit. Bezoek Roger’s website om te ontdekken hoe en waar hij zijn creativiteit heeft ingezet.

Wil jij je creatieve zelfvertrouwen een impuls geven? En laagdrempelig leren van anderen hoe de creatieve mindset in te zetten?

Mail naar info@cocd.org om je op de belangstellendenlijst te laten plaatsen. Je ontvangt dan een berichtje wanneer de inschrijving opent.

APPLIED CREATIVITY ADVANCED PROGRAM

“Na zes maanden heeft mijn passie handen en voeten gekregen, heb ik een theoretisch kader, heel veel praktische technieken en ervaring in mijn rugtas.”

Een intensief en boeiend programma dat je all-round maakt in het begeleiden van creatieve processen. De opleiding biedt je een palet aan ervaren docenten en deskundigen van COCD die je meenemen om het creatieve proces grondig in de vingers te krijgen. In zes blokken van twee dagen inspireren de docenten je tot nieuwe manieren om de creatieve mindset in te zetten. Zij dagen je van start tot finish uit om je de stof eigen te maken. Om het geheel goed te laten landen coacht de programmacoördinator je waar nodig.

Voorafgaand aan iedere tweedaagse wordt het voorgaande blok geïntegreerd en technieken geoefend tijdens de zogeheten vooravond. Tussen de blokken door voeren deelnemers aanvullende opdrachten uit, zowel individueel als met andere deelnemers.

Ieder blok heeft zijn eigen thema. Het Creative Problem Solving (CPS) model loopt als rode draad doorheen de opleiding. Het model navigeert je in complexere situaties succesvol door het creatieve proces.

Meer informatie over de afzonderlijke blokken vind je op de COCD website.

In de vorige editie van dit programma schreef Femke Deckers een blog over het programma. Over één van de vooravonden schreef ze:

“Ik ervaarde echter tijdens deze avond, wat er gebeurt als ik NIET goed voorbereid een sessie inga. Improviseren (en charme en humor) werkt blijkbaar alleen goed als mijn voorbereiding in principe perfect is. De opdrachten die ik de groep gaf waren niet duidelijk genoeg, halverwege corrigeerde ik de volgorde ervan en ik vroeg te vaak om toestemming aan de groep. Resultaat: verwarring. En gekromde tenen bij onze coördinator. Dit was dus hoe het niet moest. En dit is PRECIES wat ik hoopte te leren toen ik mij opgaf voor deze opleiding! Een veilige groep, waarin ik in alle openheid fouten kon maken, en het vak faciliteren en CPS op dieper niveau kon oefenen. Het is een cliché, en daarom vaak waar: pas als je fouten maakt leer je. Wat een topavond was dit zeg.”

Benieuwd naar haar ervaringen? Je kunt haar hele blog op onze website lezen.

Deze opleiding is speciaal voor professionals die zich willen verdiepen in het begrijpen en stimuleren van creatief denken en het begeleiden van creatieve processen.

Ben jij benieuwd of het programma bij jouw leerdoelen past?
Op vrijdagmiddag 31 januari zit programmacoördinator Branko Broekman voor je klaar om samen met jou het antwoord op deze vraag te onderzoeken. Je kunt hem bereiken via telefoonnummer +31(0) 623 599 227 tussen 14 en 16 uur.