COCD Blog NB10 Flexibiliteit met en-en-denken

Regelmatig versturen we een mailing over onze activiteiten en met nieuws op het gebied van creativiteit.
Deze blog is de nieuwsbrief van oktober 2020.

Wil je de nieuwsbrief rechtstreeks in je mailbox? Meld je dan aan door je naam en e-mailadres in te vullen onderaan deze webpagina.

Ik wilde er eerst niet over beginnen, over de impact van de pandemie. En nu het coronavirus zijn grip op onze samenleving weer vergroot, doe ik het toch. Omdat ik graag met jullie wil delen wat mij in deze tijd enorm geholpen heeft. Het én…én…denken. 

Vorige week las ik op de sociale media een uitspraak van iemand die zei: “We zitten niet allemaal in het zelfde schuitje, maar wel in dezelfde storm”. En zo is het. De gevolgen van de huidige situatie zijn voor iedereen verschillend. Privé stond mijn leven in maart behoorlijk op zijn kop, te meer omdat ik al mijn sociale contacten buiten mijn nieuwe woonplaats heb. Tegelijkertijd wist ik ook dat mijn mindset me zou helpen om vooruit te komen. 

Wat gaf mij mijn veerkracht? In plaats van het zoeken naar een oplossing, ging ik een polariteit managen. De polariteit van flexibel zijn versus volhardend zijn. Je zowel aanpassen aan wat kan als doorzetten wanneer nieuw gedrag of zoekende zijn niet meteen tot succes leidt. Het hielp -en helpt nog steeds- om én flexibel én volhardend te zijn. 

Een polariteit bestaat uit twee gelijkwaardige polen die elkaar nodig hebben om het beste resultaat te krijgen. Ze bewegen voortdurend ten opzichte van elkaar. Net zo als bij de creatieve ademhaling -het divergeren en convergeren- kunnen de polen niet zonder elkaar. Werk en privé is ook een polariteit die tijdens deze pandemie bij velen aan de orde is. Het leren managen van polariteiten is een vast onderdeel in de Creatief Leiderschap Foundations opleiding. En in de in-company opleidingen over creatief leiderschap. Wil je hier meer over weten, mail of bel ons dan. 

Vanwege de pandemie hebben we momenteel minder trainingen met open inschrijving gepland. Mocht je niet willen wachten tot 2021 en is het organiseren van een in-company opleiding voor jou geen optie? Stuur ons dan een mail met wat je zou willen leren en of je dat digitaal op afstand of op een fysieke lokatie wilt. We kijken dan of er voldoende belangstellenden zijn om een bepaalde training in te plannen.

Ik wens je een leerrijk najaar! 
Conny van der Wouw

IMPRESSIE VAN ONZE ZOMER

Waar we twee weken geleden nog met zomerse temperaturen op het terras zaten, is de herfst nu echt ingetreden. Gelukkig hebben we de foto’s nog. wink

Een korte terugblik op onze zomer: genieten van vakantie in Nederland, live online meerdaagse trainingen verzorgen en plannen maken in de iconische atmosfeer van de Wisseloord studios.

COCD Blog NB10 Impressie zomer2
COCD Blog NB10 Impressie zomer 1
COCD Blog NB10 Online live opleidingen Conny van der Wouw
COCD Blog NB10 Wisseloord
COCD Blog NB10 Wisseloord omgeving
COCD Blog NB10 Online live opleidingen Branko Broekman
COCD Blog NB10 Vergroot je impact met de COCD Box

In deze nieuwe rubriek brengen we een techniek of werkvorm voor het voetlicht.  Omdat je door oefenen een vaardige facilitator van creatieve verandering wordt. En omdat je meer impact creëert als je de techniek goed en regelmatig toepast.  Deze keer aandacht voor de COCD Box®

De internationaal beroemde COCD Box is in 1997 ontwikkeld door Mark Raison als eindwerk van het Applied Creativity Advanced Program – wat toen nog Deskundigheidsopleiding heette-. Deze selectiemethodiek zorgt ervoor dat de doorbraak-ideeën en de toekomst-ideeën bij de convergentiefase niet over het hoofd gezien worden wegens té nieuw of té vooruitstrevend. De tool helpt je om uit de oogst van ideeën onderscheid te maken in blauwe, rode en gele ideeën door van alle drie de soorten ideeën er een aantal te kiezen. 

Blauwe ideeën zijn gewone, makkelijk door te voeren ideeën waarvan al voorbeelden beschikbaar zijn. 

Rode ideeën zijn patroon- doorbrekende en opwindende ideeën, die energie geven.

Gele zijn de toekomstideeën en de rode ideeën van morgen. Ze zijn visiebepalend en richtinggevend. Gele ideeën zijn uitdagingen en dromen.

COCD BOX

Op onze website lees je hoe je de COCD Box toepast.

Wil je de COCD Box in een online sessie gebruiken?
Vraag dan de
Mural template van de COCD Box aan.

GROEIEN DAT IS DURVEN

COCD Blog NB10 Boek Groeien dat is durven

En durven doet Riet De Sadeleer als geen ander. Onlangs is een boek van haar hand verschenen.

Riet begeleidt organisaties die een groeiwens hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat haar boek de ondertitel ‘Het handboek voor elke ondernemer met een groeiambitie’ heeft.

Riet heeft in 2016 het COCD Applied Creativity Advanced Program doorlopen. Rode draad doorheen dit programma is het Creative Problem Solving (CPS) model. De kennis over dit model heeft Riet in haar boek toegepast op de situatie van ondernemers die willen groeien. Het boek is dan ook onderverdeeld in drie delen: Verheldering, Transformatie en Implementatie. Net zoals de drie fasen van het CPS model. De focus ligt op de P van person of people. Hoe ga je om met weerstand in een verandertraject? Hoe geef je feedback? Hoe communiceer je over verandering? En hoe houd je je bedrijfscultuur gezond? Want één ding is voor Riet duidelijk: “Groeien dat doe je samen!”

Nieuwsgierig geworden?
Hier kun je het boek bestellen.

DOORHEEN DE NON-SENSE KOM JE BIJ DE NIEUWE SENSE

Al van bij de eerste wetenschappelijke publicaties over toegepaste creativiteit, waren Pros Vanosmael en Roger De Bruyn, allebei universiteitsprofessoren, gefascineerd en overtuigd van zowel de kracht als de noodzaak van creatief denken. Zij richtten in 1977 een vzw op als spin-off van de Universiteit Antwerpen: het Centrum voor de Ontwikkeling van het Creatief Denken. En wie daar ook al vroeg bij kwam is Marcus Geers. Nog steeds verbonden aan COCD als trainer in het  Applied Creativity Advanced Program vertelt hij enthousiast over het ontstaan van het creatief denken in het Vlaams-Nederlandse taalgebied en over zijn filosofie van toegepaste creativiteit.

COCD Blog NB10 Nestor Marcus Geers

In blok 4 van het Advanced Program was Marcus te gast in Hostellerie Schuddebeurs waar hij de deelnemers mee nam in zijn creatieve ontdekkingstocht. De quintessence van Marcus’ filosofie? “Je moet vreemd gaan. Je moet de vervreemding opzoeken met divergente technieken om nieuwe kennis en een fundamenteel nieuwe oplossing te creëren”. 

Ben je benieuwd wat er nog meer gebeurt in zo’n maandelijks blok van het Advanced Program? Deelnemers aan het programma delen in de COCD blog wat ze leren, wat hen bezighoudt en welke inzichten ze opdoen in deze opleiding.

OP ZOEK NAAR MEER OPTIES OM TE SPELEN, LEREN EN TE VERBINDEN?

COCD Opleidingen is internationaal actief en een sparring partner voor andere creativiteitsbeoefenaars wereldwijd.
Zo hebben we in januari het Mystery Mindcamp event naar Nederland gehaald. En nu is er Mindcamp Wave: maandelijks een aantal online sessies rondom een thema. In oktober staat het brein centraal.
Lees er meer over op de Mindcamp Connect site.

COCD Blog NB10 Mindcamp Wave