Applied Creativity – Advanced | maart 2020

COCD Advanced program blok 4

WAT?

De COCD opleiding Applied Creativity – Advanced is dé referentie voor wie zich wil verdiepen in het begrijpen en stimuleren van creatief denken en het begeleiden van creatieve processen.
Met deze wetenschappelijk onderbouwde training boordevol oefenmogelijkheden, krijg jij het creatieve proces grondig in de vingers. Je exploreert de wereld van creativiteit in al haar facetten en neemt creativiteit op individueel-, team- en organisatieniveau onder de loep.
Zes blokken, één model !
De (residentiële) opleiding bestaat uit 6 blokken van 2 dagen, telkens met een vooravond. Het Creative Problem Solving (CPS) Model loopt als rode draad doorheen de opleiding. Met dat model navigeer je ook in complexere situaties succesvol door het creatieve proces.

VOOR WIE?

Deze training is speciaal voor professionals die beschikken over een stevige voorkennis van het creatieve proces en bijvoorbeeld de training Applied Creativity Fundamentals hebben gevolgd én die dolgraag het begeleiden van
creatieve processen echt goed in de vingers willen krijgen.

OP HET PROGRAMMA

De opleiding bestaat uit zes blokken van twee dagen (verdeeld over ongeveer zeven maanden), steeds voorafgegaan door een vooravond. Tussen de blokken door voeren deelnemers aanvullende opdrachten uit met hun trainingsgroep. Wie de stof beter wil integreren in zijn of haar professionele achtergrond, kan er voor kiezen om een eindwerk te maken en een aanvullend certificaat ‘Deskundige in Creatief Denken’ behalen. Een jury van het COCD beoordeelt dit eindwerk, dat deelnemers presenteren op het Workshopfestival.

Deelnemers onderzoeken de fascinerende wereld van creativiteit in al haar facetten.

Zowel op individueel als op team- en organisatieniveau. Tijdens de intensieve en boeiende training over het proces van creatief denken dagen de trainers deelnemers van start tot finish uit. Een palet aan ervaren docenten

en deskundigen van het COCD vervult de rol van inspiratiebron. Deelnemers maken per blok kennis met de specifieke aspecten van creativiteit en onderzoeken hoe dit is toe te passen in de dagelijkse praktijk van hun werk.

 

Je gaat vooral ook zelf aan de slag met praktische opdrachten. En leert omgaan met een waaier aan handige technieken, richtlijnen, tools én hulpmiddelen die het creatieve proces ondersteunen. Denk daarbij aan de internationaal befaamde COCD-box met creatieve procesmaterialen voor het selecteren van ideeën en permanente toegang tot de elektronische groepshub met extra digitale informatie en contactmogelijkheden.

Blok 1 Creatieve DNA
Op welke wijze is men creatief? Waar liggen iemands voorkeuren in het creatieve proces, wat zijn meervoudige intelligenties en hoe kan men deze diversiteit inzetten? Deelnemers maken in dit blok kennis met het zogeheten
Creative Problem Solving (CPS) Model, dat als een rode draad door de opleiding loopt.
Dit model helpt je om vlot door het creatieve proces te navigeren. Met de filosofie van Spiral Dynamics verken je de ontwikkelingsstadia van een organisatie en ervaar je hoe dit helpt om de toepassingen van creativiteit af te stemmen op de cultuur van de organisatie. Tijdens blok 1 ontdek je ook hoe je innovatief kunt zoeken en
optimaal gebruik kunt maken van de schat aan digitale mogelijkheden die het internet biedt.
Blok 2 Verheldering: no? no!
Dit blok staat geheel in het teken van de verhelderingsfase in het CPS Model. Je leert op verschillende manieren een vraag scherp te formuleren, een visie te verkennen en een strategie uit te stippelen om die visie
te realiseren. Daarnaast is er aandacht voor het ‘kompas’ van de procesbegeleider: het ‘inschatten van de situatie’. Dat betekent stilstaan, reflecteren en vervolgens bepalen hoe je verder gaat.
Blok 3 Transformatie: out and in of the box
Tijdens dit blok nemen de docenten deelnemers mee in de transformatiefase van het CPS Model. Je vult je gereedschapskist aan met waardevolle technieken: analogieën en metaforen om ideeën te bedenken, alternatieve selectiemethoden en werkvormen om concepten uit te werken.
Blok 4 Implementatie: make it happen
De focus van dit blok ligt op wervend communiceren over concepten, ideeën pitchen en het opmaken van een implementatieplan. Je leert concepten de aandacht te geven die ze verdienen, dit concept te verkopen en ervoor te zorgen dat het geaccepteerd wordt.
Aan het eind van de rit zet je de stap naar implementatie door een plan te bedenken met behulp van de creatieve mindset.
Blok 5 Creating impact
De focus in dit blok ligt op het faciliteren van het creatieve proces: welke techniek hoort bij welke vraag? Je gaat zelf aan de slag met praktische opdrachten om je eigen skills te oefenen.
Je leert wat de kenmerken zijn van een creatieve organisatie en hoe je creatief leiderschap in een organisatie kunt bevorderen.
Blok 6 The next step
Voordat je in het laatste blok ‘the next step’ formuleert, word je ingewijd in het begrip Beelddenken. Ook krijg je handvatten aangereikt om de pitch op een andere manier voor te bereiden. Tenslotte sluit je de Training Applied Creativity – Advanced Program af met het formuleren van je creatieve missie.

NA DEZE OPLEIDING KAN MEN

 • Is je kennis over creatief denken verbreed.
 • Kun je een creatief proces begeleiden en productief maken.
 • Heb je de basis van het Creative Problem Solving Model onder de knie.
 • Ben je in staat om in elke rol je eigen creativiteit maximaal te laten renderen.

DATA EN LOCATIES

COCD streeft ernaar om ieder blok van het Applied Creativity Advanced Program op een andere locatie te laten plaatsvinden. Voor zover nu bekend staan de locaties bij de data van een blok vermeld.

Blok 1: 4, 5 en 6 maart 2020 – Hotel Bergse Bossen in Driebergen (NL)
Blok 2: 1, 2 en 3 april 2020 – Fletcher Hotel Amersfoort in Amersfoort (NL)
Blok 3: 13, 14 en 15 mei 2020 – Hostellerie Schuddebeurs in Schuddebeurs (NL)
Blok 4: 17, 18 en 19 juni 2020
Blok 5: 9, 10 en 11 september 2020
Blok 6: 7, 8 en 9 oktober 2020

Branko is coördinator van COCD’s Advanced program, Master Class creatief en innovatief leiderschap en ICSC’s Master of Science program in Europa
Regular Incl. overnachting Excl. 21% BTW
7.350,00
Koop ticket
Details
 • Days
  Hours
  Min
  Sec
 • Begin
  4 maart 2020 19:30
 • Einde
  9 oktober 2020 17:00
 • Status
  Upcoming
 • Koop ticket