Visueel faciliteren

WAT?

In een tijd waarin meetings vaak als een verplicht tijdrovend nummertje worden gezien en smartphones als een lonkend snoepje naast elke koffietas op de vergadertafel ongeduldig liggen te blinken, is de kracht van beelden ongelooflijk sterk.

Tijdens deze hands-on workshop leer je praktische en concreet toepasbare visuele technieken om je vergaderingen een creatieve boost te geven – van zakelijke cijfer-meeting tot creatieve brainstormsessie. We gaan aan de slag met visuele technieken die je op flipcharts en whiteboards kan gebruike om de aandacht, medewerking en het enthousiasme van een groep te versterken.

Je leert hoe je beelden en grafische elementen kan gebruiken bij het vergaderen, maar ook bij het trainen, coachen, leidinggeven,… zowel voor grote als kleine groepen of tijdens een individueel gesprek. De visuele technieken die je leert, kan je ook gebruiken als alternatief voor een klassieke PowerPoint presentatie of om je slides visueler te maken.

 


Waarom visuele technieken?

 

— Het gebruik van visuele elementen vergroot de kwaliteit van je communicatie.

— Het wordt makkelijker om een groep te aligneren: iedereen ‘ziet’ wat je bedoelt.

— Het betrekt je publiek & stimuleert ‘groepsdenken. Het helpt deelnemers hun aandacht erbij te houden tijdens meetings en presentaties.

— Informatie wordt sneller zichtbaar en is daardoor makkelijker te organiseren en structureren (het vermindert de complexiteit van je meeting). Zo het helpt om ‘the bigger picture’ te zien en te vatten en kunnen sneller verbindingen worden gezien en gemaakt.

— Visuele weergaven spreken tot de verbeelding. Ze boosten de creativiteit en hierdoor ook het genereren van ideeën tijdens een brainstorm.

— Het zorgt voor een unieke presentatie: toeschouwers kijken meestal liever naar originele beelden dan naar een klassieke powerpoint presentatie met veel te veel tekst.

— Na afloop van je meeting/workshop heb je meteen een overzicht dat je als samenvatting/conclusie kan gebruiken en delen met de andere deelnemers. In één oogopslag kan iedereen zien wat er tijdens de vergadering besproken is geweest.

VOOR WIE?

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die af en toe vergaderingen leidt, presentaties geeft, workshops begeleidt… De workshop is een meerwaarde voor iedereen. Ook tijdens 1 op 1 gesprekken kunnen de geziene technieken gebruikt worden. Er is géén voorkennis vereist – je hoeft ook absoluut niet te kunnen tekenen of creatief te zijn J. Er wordt voor persoonlijke ondersteuning en feedback gezorgd – eigen cases en veelgebruikte woordenschat mogen worden meegebracht.

OP HET PROGRAMMA

Aan de hand van simpele, krachtige beelden, basiselementen, lijnen, pijlen,… leer je snel ideeën overbrengen. Je leert concepten visualiseren en ideëen vormgeven en structureren.

Je leert denken en noteren in beelden, je versterkt je notitie-skills die je helpen bij het leren, onthouden, bij creative thinking en tijdens allerhande communicatie. Actief luisteren, visueel denken en de expressie van ideeën via tekst en tekeningen overbrengen.

 

— Visueel faciliteren: Wat is het? Wat zijn de voordelen? Waarom en wanneer wordt het gebruikt?
— Opwarmen: Simpele tips & tricks voor een vaste hand
— Tips om snel & leesbaar te tekenen en schrijven
— Experimenteren met tekst & lettertypes
— Basiselementen van een visuele beeldtaal: simpele elementen tekenen
— Visuele taal en beeldend vertellen
— Ventjes & emoties tekenen
— Ideeën verbinden en informatie structureren
— Iconen-bibliotheek aanmaken
— Sjablonen
— Creatieve technieken om visueler te denken
— Oefenen oefenen oefenen
— …

Marjolein is de community manager van House of Innovation by day en creatieve duizendpoot by night. Na het behalen van haar masterdiploma in de Beeldende Kunsten aan Sint-Lucas Gent, behaalde ze er ook haar diploma voor leerkracht. Iets met creativiteit en iets met mensen – daar houdt ze het meeste van. Een combinatie dat dat het...
Regular
500,00
Koop ticket
Details