“Na zes maanden heeft mijn passie handen en voeten gekregen, heb ik een theoretisch kader, heel veel praktische technieken en ervaring in mijn rugtas.”

applied creativity advanced program

Met deze wetenschappelijk onderbouwde opleiding boordevol oefenmogelijkheden, krijg jij het creatieve proces grondig in de vingers. Je exploreert de wereld van creativiteit in al haar facetten en neemt creativiteit op individueel, team- en organisatieniveau onder de loep.

De opleiding bestaat uit zes blokken van twee dagen (verdeeld over ongeveer zeven maanden), steeds voorafgegaan door een vooravond. Tussen de blokken door voeren deelnemers aanvullende opdrachten uit met hun trainingsgroep. Het Creative Problem Solving (CPS) model loopt als rode draad doorheen de opleiding. Met dat model navigeer je ook in complexere situaties succesvol door het creatieve proces.

Tijdens de intensieve en boeiende opleiding over het proces van creatief denken dagen de trainers deelnemers van start tot finish uit. Een palet aan ervaren docenten en deskundigen van COCD vervult de rol van inspiratiebron. Deelnemers maken per blok kennis met de specifieke aspecten van creativiteit en onderzoeken hoe dit is toe te passen in de dagelijkse praktijk van hun werk.

Je gaat vooral ook zelf aan de slag met praktische opdrachten. En leert omgaan met een waaier aan handige technieken, richtlijnen, tools én hulpmiddelen die het creatieve proces ondersteunen. Denk daarbij aan de internationaal befaamde COCD-box met creatieve procesmaterialen voor het selecteren van ideeën. 

Wie de stof beter wil integreren in zijn of haar professionele achtergrond, kan er voor kiezen om een eindwerk te maken en een aanvullend certificaat ‘Deskundige in Creatief Denken’ behalen. Een jury van het COCD beoordeelt dit eindwerk, dat deelnemers presenteren op het Workshopfestival.

Tijdens de opleiding wordt gebruik gemaakt van een elektronische groepshub met extra digitale informatie en contactmogelijkheden.

De COCD opleiding Applied Creativity – Advanced Program is dé referentie voor wie zich wil verdiepen in het begrijpen en stimuleren van creatief denken en het begeleiden van creatieve processen.

 

Mariel de Jong, deelnemer aan het COCD Applied Creativity Advanced Program, editie 2020, deelt wat ze leert, wat haar bezighoudt en welke inzichten ze opdoet in deze opleiding. Prachtig geïllustreerd door haar studiegenoot Fransje Immink.

Femke Deckers verhaalt over haar ervaringen in een vorige editie van dit programma.

Lees hier wat deze deelnemers over de opleiding vertellen.

wat staat er op het programma?

 

blok 1 – je creatieve dna

Op welke wijze is men creatief? Waar liggen iemands voorkeuren in het creatieve proces, wat zijn meervoudige intelligenties en hoe kan men deze diversiteit inzetten? Deelnemers maken in dit blok kennis met het zogeheten
Creative Problem Solving (CPS) model, dat als een rode draad door de opleiding loopt. Met de filosofie van Spiral Dynamics verken je de ontwikkelingsstadia van een organisatie en ervaar je hoe dit helpt om de toepassingen van creativiteit af te stemmen op de cultuur van de organisatie.

 

blok 2 – no? no!

Dit blok staat geheel in het teken van de verhelderingsfase in het CPS model. Je leert op verschillende manieren een vraag scherp te formuleren, een visie te verkennen en een strategie uit te stippelen om die visie te realiseren. Daarnaast is er aandacht voor het ‘kompas’ van de procesbegeleider: het ‘inschatten van de situatie’. Dat betekent stilstaan, reflecteren en vervolgens bepalen hoe je verder gaat.
Tijdens blok 2 ontdek je ook hoe je innovatief kunt zoeken en optimaal gebruik kunt maken van de schat aan digitale mogelijkheden die het internet biedt.

 

blok 3 – out and in the box

Tijdens dit blok nemen de docenten deelnemers mee in de transformatiefase van het CPS Model. Je vult je gereedschapskist aan met waardevolle technieken: analogieën en metaforen om ideeën te bedenken, alternatieve selectiemethoden en werkvormen om concepten uit te werken.

 

blok 4 – make it happen

De focus van dit blok ligt op wervend communiceren over concepten, ideeën pitchen en het opmaken van een implementatieplan. Je leert concepten de aandacht te geven die ze verdienen, dit concept te verkopen en ervoor te zorgen dat het geaccepteerd wordt. Aan het eind van de rit zet je de stap naar implementatie door een plan te bedenken met behulp van de creatieve mindset.

 

blok 5 – creating impact

De focus in dit blok ligt op het faciliteren van het creatieve proces: welke techniek hoort bij welke vraag? Je gaat zelf aan de slag met praktische opdrachten om je eigen skills te oefenen. Je leert wat de kenmerken zijn van een creatieve organisatie en hoe je creatief leiderschap in een organisatie kunt bevorderen.

 

blok 6 – the next step

Voordat je in het laatste blok je volgende stap formuleert, word je ingewijd in het beelddenken. Ook krijg je handvatten aangereikt om de pitch op een andere manier voor te bereiden. Tenslotte sluit je de opleiding Applied Creativity Advanced Program af met het formuleren van je creatieve missie.

 

voor wie

Deze opleiding is speciaal voor professionals die zich willen verdiepen in het begrijpen en stimuleren van creatief denken en het begeleiden van creatieve processen.

Voor deze opleiding is een stevige voorkennis van het creatieve proces vereist, bijvoorbeeld opgedaan in de Applied Creativity Fundamentals opleiding.

data voor editie 40

De volgende editie van het Advanced Program start in 2021.

Blok 1:   15, 16 en 17 september 2021
Blok 2:   13, 14 en 15 oktober 2021
Blok 3:   17, 18 en 19 november 2021
Blok 4:   15, 16 en 17 december 2021
Blok 5:   19, 20 en 21 januari 2022
Blok 6:   16, 17 en 18 februari 2022

 

lokaties editie 40

COCD streeft ernaar om ieder blok van het Applied Creativity Advanced Program op een andere locatie te laten plaatsvinden in Vlaanderen of Nederland. Voor zover nu bekend staan de locaties hieronder vermeld.

 

PRIJS

€ 7350

inclusief overnachtingen
exclusief 21% btw

Genoemde prijzen zijn aan wijzigingen onderhevig en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving tussentijds gewijzigd worden. De prijs bij inschrijving is geldend.

Blog FD COCD Advanced program blok 4-gevoel-denkstaat

na deze opleiding

N

Is je kennis over creatief denken verbreed.

N

Kun je een creatief proces begeleiden en productief maken.

N

Heb je de basis van het Creative Problem Solving model onder de knie.

N

Ben je in staat om in elke rol je eigen creativiteit maximaal te laten renderen.

door wie 

Samen met Branko Broekman, de opleidingscoördinator van dit programma leg je het hele verdiepingstraject af. Branko zal zelf ook een aantal onderwerpen inbrengen als trainer. Daarnaast stimuleert Branko je om door alle blokken heen linken te leggen tussen de verschillende thema’s.

Een palet aan ervaren docenten en deskundigen vervult de rol van inspiratiebron in deze opleiding. Bekijk de galerij van mensen die je tijdens dit programma als trainer zult ontmoeten hieronder.

branko broekman

Programmacoördinator van en trainer in
het Applied Creativity Advanced Program